Her finder du tabellerne for kvindernes grupper som kommer til at spille til håndbold-EM 2024. I alt deltager 24 hold, og de er til at begynde med inddelt i seks grupper á fire hold. Alle hold spiller mod de andre hold i gruppen en gang, og når disse kampe er afgjort, så går de to bedste hold fra hver gruppe videre til den såkaldte mellemrunde, som består af et nyt gruppespil. Gruppespillet spilles mellem den 28. november og den 3. december, mens mellemrunden løber fra den 5. til den 11. december. Finalen finder sted søndag den 15. december 2024.

Danmark - Holland

Gruppespillet

Gruppe A

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Ungarn
3
3
0
0
-
6
2
Sverige
3
2
0
1
-
4
3
Nordmakedonien
3
0
1
2
-
1
4
Tyrkiet
3
0
1
2
-
1

Gruppe B

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Montenegro
3
3
0
0
-
6
2
Rumænien
3
2
0
1
-
4
3
Tjekkiet
3
1
0
2
-
2
4
Serbien
3
0
0
3
-
0

Gruppe C

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Frankrig
3
3
0
0
-
6
2
Polen
3
2
0
1
-
4
3
Spanien
3
1
0
2
-
2
4
Portugal
3
0
0
3
-
0

Gruppe D

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Danmark
3
3
0
0
-
6
2
Schweiz
3
2
0
1
-
4
3
Kroatien
3
0
1
2
-
1
4
Færøerne
3
0
1
2
-
1

Gruppe E

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Norge
3
3
0
0
-
6
2
Slovenien
3
2
0
1
-
4
3
Østrig
3
1
0
2
-
2
4
Slovakiet
3
0
0
3
-
0

Gruppe F

#
Hold
KS
S
U
N
+/-
P
1
Holland
3
3
0
0
-
6
2
Tyskland
3
2
0
1
-
4
3
Island
3
1
0
2
-
2
4
Ukraine
3
0
0
3
-
0

Mellemrunden

Gruppe 1

Gruppe 2

🔎 Grupperne til håndbold-EM 2024 – Sådan foregår gruppespillet

I det indledende gruppespil til kvindernes håndbold-EM skal holdene spille tre kampe hver, hvor de spiller mod holdene i den samme gruppe. Når gruppespillet afsluttes, bliver antallet af hold reduceret fra 24 til 12, som går videre til mellemrunden. For at gå videre fra gruppespillet kræver det, at man bliver et af de to bedste hold i tabellen.

For at opnå en sådan placering kræver det at holdene giver sig fuldt ud fra start og får så mange point med sig fra kampene som muligt. En sejr giver to point, mens holdene i en uafgjort kamp får et point hver. Hvis man taber en kamp får man ikke nogen point.

Sådan foregår mellemrunden til håndbold-EM

Her slår man de to bedste hold fra gruppe A, B og C sammen i et nyt gruppespil, mens holdene fra gruppe D, E og F spiller mod hinanden. Holdene tager pointene fra kampene mod de andre hold, som også går videre, med sig og spiller i denne omgang fire nye kampe hver mod de hold, som de ikke har spillet imod før. Gruppe 1 i mellemrunden, som består af hold fra gruppe A, B og C, kommer til at spille deres kampe i Debrecen. Gruppe 2 med de bedste hold fra gruppe D, E og F kommer til at spille deres kampe i Wien.

Når alle disse kampe er afgjort går de to bedste hold fra hver gruppe videre til semifinalen, mens alle mellemrundens treere spiller om slutrundens femteplads. De øvrige hold får deres EM-placeringer ud fra det antal point de i alt har opnået i de kampe de har spillet.

🔢 Hvad sker der ved lige mange point?

Det er ikke helt usædvanligt, at to hold havner på lige mange point i gruppespillet eller mellemrunden. Skulle to hold havne på samme antal point, så er det resultatet i den indbyrdes kamp som afgør hvilket af holdene, der placerer sig øverst i tabellen. Holdet som vandt kampen får en højere placering på listen, og skulle dette ikke være nok til at adskille holdene, kigger man i stedet på holdenes samlede målforskel. Så er det holdet som har scoret allerflest mål, i forhold til mål scoret mod dem, der får den højeste placering.

Er det mere end to hold, der har samme antal point, lægger man de indbyrdes kampe mellem disse hold sammen i en separat tabel, og man kan ud fra denne nå frem til, hvordan holdene skal placeres.

🤾 Gruppespillet til håndbold-EM 2024

Her vil vi opsummere de seks EM-grupper, så du får en bedre opfattelse af hvilke kampe der kan være ekstra interessante at følge. Vi vil desuden opliste odds for hvilke hold der har størst sandsynlighed for at gå videre til mellemrunden og slutspillet samt give et overblik over holdene og deres muligheder. De to bedste hold går videre til mellemrunden/hovedrunden.

Gruppe A

Sveriges kvinder er topseedet i gruppe A, som også omfatter Ungarn, Nordmakedonien og Tyrkiet. Det er på trods af, at værtsnationen Ungarn har meget mere at prale af. Holdet vandt EM-guld i 2000 og har tre bronzemedaljer i bagagen. Sverige har til gengæld en sølvmedalje fra 2010 og en bronzemedalje fra 2014. Meget tyder på, at det bliver disse to hold, der kommer til at kæmpe om førstepladsen i gruppen. Nordmakedonien har aldrig formået at komme videre fra hovedrunden, og Tyrkiet er en af årets to debutanter. Holdene spiller deres kampe i Debrecen, hvor de hold, der går videre til hovedrunden, også bliver i denne del af mesterskabet.

Gruppe B

Den anden gruppe, som har base i Debrecen i Ungarn, består af Montenegro, Rumænien, Serbien og Tjekkiet. Da turneringen sidst blev spillet, var Montenegro i stand til at tage en plads på podiet, da de tog bronze med hjem, deres anden medalje i turneringen. Rumænien har også en EM-bronze i pokalskabet, men ved sidste mesterskab sluttede de sidst i deres gruppe i hovedrunden. Serbien og Tjekkiet er derimod blevet elimineret i det indledende gruppespil ved deres seneste to europamesterskaber. De hold, der går videre fra gruppen, får lov til at blive i værtsbyen til hovedrunden.

Gruppe C

Holdene i gruppe C – Frankrig, Spanien, Polen og Portugal – har base i Basel, Schweiz, til deres gruppespil, hvorfra de to bedste hold rejser til Ungarn til hovedrunden, hvor de møder holdene fra gruppe A og B. Det franske hold er utvivlsomt favoritter som regerende verdensmestre og efter at have nået semifinalerne ved de seneste fire europamesterskaber. Spanien har også været på podiet ved EM i årenes løb, men har på det seneste kæmpet for at få en plads i finalen. Polen har flere europamesterskaber bag sig, men har ikke nået hovedrunden siden 2014. For Portugal er dette års turnering kun den anden, de deltager i.

Gruppe D

I gruppe D, som spilles på schweizisk jord, finder vi værterne Schweiz sammen med Danmark, Kroatien og Færøerne. Schweiz er måske nok på hjemmebane, men de er langt fra favoritter. Holdet debuterede ved EM for bare to år siden, og eventyret sluttede efter det første gruppespil. Færøerne er også nye i turneringen og ser nu frem til deres første store mesterskab. På den anden side har Danmark, de tredobbelte guld- og sølvmedaljevindere, meget mere erfaring og vil være favoritter i gruppen. Kroatien har erfaring fra et stort antal europamesterskaber, men er kun én gang kommet videre fra hovedrunden. De to hold, der går videre, skifter derefter spillested til Østrig og hovedstaden Wien.

Gruppe E

Gruppe E omfatter også en værtsnation i form af Østrig. Østrig deltager i Innsbruck sammen med sine modstandere Norge, Slovenien og Slovakiet, og det er første gang siden 2008, at landet er med ved EM, hvor den største bedrift var en bronzemedalje. Slovakiet vender også tilbage efter lang tids fravær, og Slovenien håber på at gå videre fra hovedrunden. Norge spiller i en helt anden liga, og der er ingen tvivl om, at de regerende europæiske og olympiske mestre også er favoritter her. De to hold, der går videre til hovedrunden, rejser derefter til Wien.

Gruppe F

Holland, Tyskland, Island og Ukraine udgør opstillingen i gruppe F, som også har base i Innsbruck. Her har vi tre nationer, som alle har været i EM-finalen på et tidspunkt i årenes løb: Holland, Tyskland og Ukraine. Desværre måtte de alle nøjes med en sølvmedalje. Ud over sølvet har Holland en bronzemedalje fra 2018 med i bagagen. Ukraine deltager i EM for første gang i ti år, mens Island kun deltager i turneringen for tredje gang. Holland og Tyskland er de højest seedede hold i gruppen og er favoritter til at gå videre til hovedrunden i Wien.

🗳️ Sådan udformes grupperne til håndbold-EM

Lodtrækningen af EM-grupperne fandt sted d. 18. april 2024, og her blev det afgjort hvilke hold der spiller mod hinanden i gruppespillet. Lodtrækningen blev foretaget kort efter de sidste hold havde kvalificeret sig til slutrunden.

Seedningsgrupper til EM-lodtrækningen

Inden lodtrækningen var holdene blevet delt op i fire seedningsgrupper ud fra deres præstationer i kvalifikationen. En del hold havde allerede på forhånd fået tildelt deres grupper, men fik under lodtrækningen styr på hvem deres modstandere ville blive. Sådan her så seedningsgrupperne ud før lodtrækningen til kvindernes EM 2024:

Pulje 1: Norge, Danmark, Montenegro, Frankrig, Sverige og Holland
Pulje 2: Tyskland, Spanien, Rumænien, Ungarn, Schweiz og Østrig
Pulje 3: Slovenien, Kroatien, Polen, Serbien, Nordmakedonien og Island
Pulje 4: Tjekkiet, Ukraine, Tyrkiet, Færøerne, Portugal og Slovakiet

Et hold fra hver gruppe udtrækkes derefter i hver EM-gruppe, hvilket giver en god blanding i grupperne. Danmarks kvinder som var i seedningsgruppe 1 kunne for eksempel ikke komme til at spille mod Sverige i gruppespillet.

🤷🏼 Hvordan spilles håndbold-EM?

Kvinderne europamesterskab i håndbold indledes med et gruppespil, hvor de 24 lande er delt op i seks grupper á fire hold. Derefter går 12 af holdene videre til mellemrunden, som består af to nye grupper med seks hold i hver. De fire hold som placerer sig højst i disse grupper går til sidst videre til semifinalen, hvor pladserne i finalen står på spil.

🇩🇰 Hvornår spiller Danmark sine kampe?

I vores håndbold-EM kampprogram finder du samtlige kampe som spilles under slutrunden. Danmark har mindst tre kampe foran sig i slutrunden.

🏆 Hvilke hold går videre til EM-slutspillet?

Af de tolv hold som går videre til mellemrunden går både gruppevinderne og gruppetoerne videre til slutspillet. Slutspillet består kun af to semifinaler samt to medaljekampe, hvor guld, sølv og bronze skal deles ud.

🇩🇰 Danmarks håndbold-EM-grupper gennem tiderne

I løbet af årene har Danmark mødt en række forskellige hold i slutrundens gruppespil og har også opnået flere flotte resultater. Herunder finder du mere information om holdets tidligere EM-gruppespil.

Kvindernes grupper

1994 i Tyskland

Danmark var blandt favoritterne og leverede stærke præstationer i gruppespillet, hvor de vandt alle deres kampe. Holdet gik videre til semifinalen og nåede hele vejen til finalen, hvor de besejrede Tyskland og blev europamestre for første gang.

1996 i Danmark

Som værtsnation var der høje forventninger til Danmark. Holdet gik ubesejret gennem gruppespillet og nåede finalen efter en flot sejr i semifinalen mod Norge. I finalen vandt Danmark over Ungarn og sikrede sig deres andet EM-guld.

2002 i Danmark

Danmark spillede på hjemmebane og gik ubesejret gennem gruppespillet. Holdet nåede finalen, men måtte se sig slået af Norge. Det resulterede i en sølvmedalje, men viste, at Danmark stadig var blandt verdens bedste.

2004 i Ungarn

Danmark spillede sig gennem gruppespillet med solide præstationer, men blev slået i semifinalen af Norge. I kampen om tredjepladsen vandt Danmark over Ungarn og sikrede sig bronzemedaljen.

2010 i Norge og Danmark

Danmark spillede en stærk turnering og gik videre fra gruppespillet som nummer to. Efter en intens kamp i semifinalen tabte Danmark til Sverige, men vandt bronzemedaljen ved at besejre Rumænien.

2016 i Sverige

Efter at have kæmpet sig videre fra gruppespillet blev Danmark slået ud i mellemrunden og endte på en samlet sjetteplads.

2020 i Danmark

Som værtsnation leverede Danmark en solid indsats og gik videre fra gruppespillet som gruppevinder. Holdet nåede semifinalen, men tabte til Norge. I kampen om tredjepladsen vandt Danmark over Kroatien og sikrede sig bronzemedaljen.

2022 i Slovenien, Montenegro og Nordmakedonien

Danmark leverede en flot præstation ved EM i 2022 og gik videre fra gruppespillet som gruppevinder. Holdet nåede finalen efter stærke sejre i mellemrunden og semifinalen, men tabte finalen til Norge og fik dermed sølvmedaljer.

EM 2024 i Østrig, Ungarn og Schweiz

Danmark er i Gruppe D med modstanderne Schweiz, Kroatien og Færøerne. Kampene spilles i Basel, og holdet håber at fortsætte deres stærke tradition ved EM og kæmpe med om medaljerne.

Herrernes grupper

1994 i Portugal

Danmark vandt tre af sine kampe (over værtsnationen Portugal samt Spanien og Ungarn), spillede uafgjort mod Slovenien og tabte til Sverige (som endte med at vinde både gruppen og hele slutrunden). Det sikrede Danmark andenpladsen i gruppen, og holdet gik dermed videre til semifinalen. Danmark tabte semifinalen mod Rusland og derefter kampen om tredjepladsen mod Kroatien. Danmark endte dermed på fjerdepladsen.

1996 i Spanien

Danmark tabte alle sine kampe i gruppespillet, hvor holdet spillede mod Frankrig, Spanien, Sverige, Tjekkiet og Rumænien. Danmark endte dermed på sidstepladsen i gruppen og gik ikke videre til mellemrunden. Danmark endte på 12. pladsen.

2000 i Kroatien

Danmark tabte sine tre første kampe i gruppespillet, mod Rusland, Sverige og Slovenien, og vandt sine sidste to kampe mod Island og Portugal. Danmark endte på femtepladsen i gruppen og gik dermed ikke videre til mellemrunden. Danmark endte på en 10. plads i slutrunden.

2002 i Sverige

Danmark blev nummer et i gruppen (efter at have spillet uafgjort mod Rusland og vundet over Portugal og Israel), og holdet gik dermed videre til mellemrunden. I mellemrunden vandt Danmark alle sine kampe (over Tjekkiet, Ukraine og Sverige) og blev nummer et i gruppen og gik dermed videre til semifinalen. I semifinalen tabte danskerne mod Tyskland, men i kampen om tredjepladsen vandt holdet over Island.

2004 i Slovenien

Danmark vandt sin første gruppespilskamp mod Portugal, tabte derefter mod Kroatien og vandt den sidste kamp over Spanien. Det var nok til at opnå en andenplads i gruppen og gå videre til mellemrunden. I mellemrunden vandt danskerne alle deres kampe (over Rusland, Sverige og Schweiz). Det sikrede holdet andenpladsen i gruppen og dermed avancement til semifinalen. Danmark tabte semifinalen til Tyskland og i kampen om tredjepladsen vandt Danmark over Kroatien.

2006 i Schweiz

Danmark vandt sin første gruppespilskamp mod Ungarn, spillede derefter uafgjort mod Island og vandt den sidste gruppespilskamp over Serbien og Montenegro. Det sikrede Danmark førstepladsen i gruppen. Danmark blev nummer to i mellemrunden efter et nederlag i første kamp mod Kroatien og to sejre mod Norge og Rusland. Danmark gik dermed videre til semifinalen. I semifinalen tabte danskerne til Spanien, men de vandt kampen om tredjepladsen over Kroatien.

2008 i Norge

Danmark tabte sin første gruppespilskamp mod værtslandet Norge, vandt sine næste to kampe over Montenegro og Rusland. Danmark gik videre til mellemrunden som gruppetoer. I mellemrunden endte Danmark på førstepladsen i gruppen og gik dermed videre til semifinalen efter at have vundet alle sine kampe (mod Kroatien, Polen og Slovenien). Danmark vandt semifinalen over Tyskland og sikrede sig titlen som europamester ved at vinde finalen over Kroatien.

2010 i Østrig

Danmark vandt sine to første gruppespilskampe, mod Østrig og Serbien, og tabte sin sidste kamp mod Island. Danmark blev gruppetoer og gik dermed videre til mellemrunden. Også i mellemrunden vandt Danmark sine første to kampe (mod Rusland og Norge) og tabte sin sidste kamp (mod Kroatien). Danmark endte på tredjepladsen i mellemrunden og gik dermed ikke videre til semifinalen. I kampen om femtepladsen vandt Danmark over Spanien.

2012 i Serbien

Danmark vandt sin første gruppespilskamp (mod Slovakiet) men tabte de næste to (mod Serbien og Polen) og endte på tredjepladsen i gruppen. Dette var dog nok til at gå videre til mellemrunden. Her vandt Danmark over Makedonien, Tyskland og Sverige og endte på andenpladsen og gik dermed videre. I semifinalen vandt Danmark over Spanien, og i finalen vandt danskerne over Serbien og blev dermed europamestre.

2014 i Danmark

Danmark vandt alle tre gruppespilskampe (mod Makedonien, Østrig og Tjekkiet) og gik videre til mellemrunden som gruppevinder. I mellemrunden vandt Danmark også alle tre kampe (mod Spanien, Ungarn og Island). Danmark gik videre til semifinalen som gruppevinder. Danskerne vandt semifinalen over Kroatien, men på trods af hjemmebanefordelen tabte holdet derefter finalen mod Frankrig.

2016 i Polen

Danmark vandt alle tre gruppespilskampe (mod Rusland, Montenegro og Ungarn) og gik videre til mellemrunden som gruppevinder. Fra mellemrunden gik danskerne videre til kampen om femtepladsen (efter en sejr over Spanien, uafgjort mod Sverige og et nederlag til Tyskland). I kampen om femtepladsen tabte Danmark til Frankrig og endte dermed på sjettepladsen.

2018 i Kroatien

Danmark vandt over Ungarn og Spanien i gruppespillet, men tabte til Tjekkiet. Det rakte til en andenplads i gruppen og avancement til mellemrunden. I mellemrunden vandt Danmark alle tre kampe (mod Slovenien, Tyskland og Makedonien) og gik videre til semifinalen som gruppevinder. I semifinalen blev holdet slået af Sverige efter forlænget spilletid, og i kampen om tredjepladsen endte det med et dansk nederlag til Frankrig.

2020 i Østrig, Norge og Sverige

Danmark tabte sin første gruppekamp til Island, spillede uafgjort mod Ungarn og vandt over Rusland. Det resulterede i en tredjeplads i gruppen og var ikke nok til at gå videre til mellemrunden.

2022 i Ungarn og Slovakiet

Danmark vandt alle tre kampe i gruppespillet (mod Montenegro, Slovenien og Nordmakedonien) og gik videre til mellemrunden som gruppevinder. Danskerne vandt også de tre første kampe i mellemrunden (mod Island, Kroatien og Holland), men tabte den sidste mod Frankrig og gik videre til semifinalen som gruppetoer. I semifinalen tabte danskerne til Spanien, men i kampen om tredjepladsen vandt de over Frankrig.