Europamesterskabet i håndbold er en af de mest prestigefyldte turneringer på den internationale håndboldscene, hvor de bedste nationale hold kæmper om titlen som kontinentets mester. Gennem årene har flere lande markeret sig ved at vinde EM i håndbold, og konkurrencen har været præget af intense kampe og uforglemmelige øjeblikke.

Hvem har vundet EM i håndbold

Siden det første officielle europamesterskab i håndbold blev afholdt af European Handball Federation (EHF) i 1994 for mænd og i 1994 for kvinder, har turneringen været vidne til forskellige vindere. Sverige var det første herrelandshold til at løfte trofæet, mens Danmark har den ære at være det første kvindehold.

Rekordholdere og hyppige vindere

Når det kommer til spørgsmålet om, hvem der har vundet EM i håndbold flest gange, står Spanien for mændenes vedkommende og Norge for kvindernes som de mest fremtrædende nationer. Spanien har sikret sig titlen fire gange, mens Norge har imponeret med hele otte titler.

I herrenes turnering har Sverige og Frankrig også gjort sig bemærket med flere titler. For kvinderne har Danmark og Ungarn ligeledes opnået flere sejre, hvilket understreger den hårde konkurrence og det høje niveau, som præger europæisk kvindehåndbold.

Liste over lande og antallet af EM-titler vundet indtil 2023:

– Spanien (Herrer): 4
– Sverige (Herrer): 4
– Frankrig (Herrer): 3
– Danmark (Kvinder): 3
– Norge (Kvinder): 8
– Ungarn (Kvinder): 1
– Rusland (Kvinder): 1
– Montenegro (Kvinder): 1
– Rumænien (Kvinder): 1

Det er værd at bemærke, at turneringen afvikles hvert andet år, og hver turnering bringer nye muligheder for nationale hold til at skrive historie. Når man undersøger, hvem der har vundet EM i håndbold, er det tydeligt at den europæiske håndboldtradition er rig og varieret, med mange lande der har haft æren af at stå øverst på podiet.

Konkurrencen om at blive europamester er ikke kun en kamp om titlen, men også en fejring af den sportslige ånd og håndboldfærdighederne, der præger dette kontinent. Med hvert EM i håndbold ser vi nye talenter, overraskende resultater og historiske øjeblikke, der vil blive husket i årene, der kommer.