Kampen om det europæiske overherredømme i herrehåndbold starter i dag og slutter den 28. januar, når det 16. europamesterskab i herrehåndbold løber af stablen med en eftertragtet OL-plads til Paris 2024. Find ud af hvilke hold der deltager, få indsigt i turneringsformatet og samt hvilke hold vi skal holde ekstra godt øje med i Tyskland.

Danmark, der er ivrige efter at overgå deres tredjeplads fra 2022, har et hold der lige har vundet det tredje verdensmesterskab i træk, hvilket gør dem til en formidabel modstander. Simon Pytlick, den foregående sæsons MVP i EHF Excellence Awards, er vendt tilbage fra en skade og spiller for Danmark, mens Mathias Gidsel fortsætter med at være stjerne i Bundesligaen. Håndboldlegenden Mikkel Hansen er desuden vendt tilbage til landsholdet og bidrager med sin store erfaring. Danmark starter turneringen ud i morgen aften med et opgør mod Tjekkiet, inden Grækenland og Portugal venter.

Sverige skal forsøge at forsvare sin europæiske titel. Svenskerne sikrede sig knebent sejren over Spanien med en 27-26-sejr i finalen i 2022, og begge hold er blandt de 24, der kæmper om den europæiske titel i 2024. Mestrene eller det højest placerede hold, der ikke allerede er kvalificeret, får en plads ved OL i Paris i 2024, da Frankrig som værter og Danmark som de nuværende verdensmestre allerede har sikret sig deres pladser. Nedenfor kigger vi mere på turneringsformatet formatet, favoritterne samt hvor du kan følge konkurrencen live.

Europamesterskabet i herrehåndbold 2024: Turneringsstruktur og OL-pladser

Når turneringen begynder, vil 24 hold dyste i en indledende runde, opdelt i seks grupper af fire hold. Kun de to førende hold fra hver gruppe går videre til hovedrunden, som er struktureret i to grupper af seks. Point optjent i den indledende runde mod andre hold, der går videre, overføres til hovedrunden.

Semifinalerne i Köln vil bestå af de to bedste hold fra hver gruppe i hovedrunden. Den højest rangerede nation, der endnu ikke har kvalificeret sig til Paris, vil gøre krav på en OL-plads. Bortset fra Frankrig og Danmark konkurrerer de resterende hold om OL-kvalifikation. IHF’s OL-kvalifikationsturneringer for mænd i marts 2024 vil afgøre, hvilke 12 hold der skal deltage i legene i Paris 2024.

Hold og spillere at holde øje med til EM i herrehåndbold 2024

Sverige, de forsvarende mestre, betragtes som en af turneringens favoritter. Sidste turnerings MVP, Jim Gottfridsson, er stadig en central figur i den svenske trup i en alder af 31 år. Hampus Wanne, stjernespiller på venstre fløj i Barcelona, havde stor indflydelse på Sveriges tidligere europæiske triumf og fortsætter med at udmærke sig i Champions League og i den hjemlige turnering.

Frankrig, med et hold ledet af den fornemme Nikola Karabatić, sigter mod at tilføje endnu en triumf til deres rekord. Karabatić, som planlægger at gå på pension i Paris 2024, går efter en fjerde europæisk titel inden sin sidste olympiske optræden. Hans Barça-holdkammerater, Dika Mem, Tim N’Guessan og Melvyn Richardson, går ind til mesterskabet med selvtillid, bakket op af imponerende individuelle statistikker i denne sæson.

Spanien, som med nød og næppe gik glip af det tredje guld i træk i 2022, har været stabile ved EM og har kunnet regne med stjerner som Alex Dujshebaev og Gonzalo Pérez de Vargas til at forlænge deres række af podiepladser. Efter at have slået Sverige om bronzen ved verdensmesterskabet i 2022 er de et hold, der igen kan overraske.

Derudover håber vi selvfølgelig at Danmark kan fortsætte de seneste par års flotte resultater til verdensmesterskaberne med en guldmedalje til EM.

Andre stærke udfordrere er Norge og værtsnationen Tyskland, som begge har vist, at de har det, der skal til for at kæmpe med om den europæiske titel.